Heb jij al een fytolicentie? | AgroCampus
Menu

Heb jij al een fytolicentie?

Heb jij al een fytolicentie?

Sinds 2015 is een fytolicentie verplicht voor alle personen die als professioneel gebruiker, distributeur of  voorlichter met gewasbeschermingsmiddelen werken. Je kan een fytolicentie bekomen na het volgen van de gepaste opleiding.

We organiseren alle, voor land- en tuinbouw relevante, opleidingen om een fytolicentie te behalen.
Al onze opleidingen zijn sectorspecifiek en worden over heel Vlaanderen georganiseerd. Zo is er vast ook een opleiding bij jou in de buurt. Onze lesgevers zijn bovendien experten in het veld.  Al onze lessen en de bijhorende examens zijn in het Nederlands.

Heb je al een fytolicentie? Dan kan je bij ons ook de nodige bijscholingen volgen om je fytolicentie te verlengen. Alle info over onze opleidingen en bijscholingen vind je hieronder.

Zit je nog met een vraag? Dan kan je terecht bij vorming@boerenbond.be of telefonisch op 016 28 61 10. 

 

Wil jij een fytolicentie behalen?

Er bestaan 5 types fytolicentie. We organiseren opleidingen voor de 3 types die voor de land- en tuinbouw het meest relevant zijn. Dit zijn de P1 Assistent professioneel gebruik, de P2 Professioneel gebruik en de P3 Distributie & voorlichting voor professioneel gebruik. 

P1 - Assistent professioneel gebruik  
Als je gewasbeschermingsmiddelen gebruikt onder
het gezag van iemand met een P2 of P3 licentie.
Klik hier voor info, data en locaties opleidingen P1
P2 - Professioneel gebruik  
Indien je zelf gewasbeschermingsmiddelen gebruikt of koopt 
(bv. land- en tuinbouwers en tuinaannemers).
Klik hier voor info, data en locaties opleidingen P2
P3 - Distributie & voorlichting professioneel gebruik  
Voor wie gewasbeschermingsmiddelen of toevoegingsstoffen voor professioneel gebruik verdeelt of verkoopt of voorlichting geeft over deze middelen Klik hier voor info, data en locaties opleidingen P3

 

Laat jouw medewerkers GRATIS deze opleiding volgen

Voor medewerkers met een vast contract als arbeider tewerkgesteld in de sectoren tuinbouw (PC 145), parken en tuinen (PC 145.04), landbouw (PC 144) en technische land- en tuinbouwwerken (PC 132) betaalt EDUplus de volledige opleidingskost en de loonkost terug voor de uren (enkel overdag) dat jouw medewerker cursus volgt. Wil je hiervan gebruik maken? Duid het dan zeker aan bij je inschrijving.

Onze opleidingen kunnen niet betaald worden met opleidingscheques.

Maak gebruik van Vlaams Opleidingsverlof

Werknemers uit de priv├ęsector die een opleiding fytolicentie volgen, hebben recht op een bezoldigde afwezigheid.  Als dit voor jou het geval is, geef dit dan duidelijk mee bij je inschrijving. Wij bezorgen je dan op het gepaste moment de nodige documenten om je opleidingsverlof aan te vragen.

Om gebruik te maken van het opleidingsverlof moet je voor minstens 32 uren vorming ingeschreven zijn bij dezelfde opleidingverstrekker. Dit kan verspreid zijn over verschillende opleidingen/onderwerpen/bijscholingen/...
Meer informatie over het Vlaams Opleidingsverlof vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

Opleiding op maat?

Ben je op zoek naar een specifieke opleiding in jouw regio, aarzel dan niet om contact te nemen met ons.
Kan je zelf een groep geïnteresseerden samenbrengen om de cursus te volgen? Dan organiseren wij een cursus waar en wanneer je wilt. Neem zeker even contact op met ons om de mogelijkheden te bekijken.

Wil jij je fytolicentie behouden?

Om je fytolicentie te behouden moet je een aantal bijscholingen volgen tijdens de geldigheidsduur van je licentie. Het aantal bijscholingen verschilt per type fytolicentie. In onderstaande tabel vind je een overzicht van hoeveel bijscholingen jij moet volgen, afhankelijk van jouw licentie. Volg tijdig de nodige bijscholingen, want zonder bijscholingen vervalt jouw fytolicentie. Dit is belangrijk wil je nog producten kunnen gebruiken, aankopen of verkopen (afhankelijk van je type licentie). Om helemaal zeker te zijn van een probleemloze verlenging van je huidige licentie, volg je de laatste nodige bijscholing best een half jaar voor de einddatum van je licentie.

 

Klik hier voor een overzicht van data en locaties van onze bijscholingen fytolicentie.

 

Soort licentie Verplicht aantal bijscholingen
NP ‘Distributie & voorlichting producten voor niet-professioneel gebruik’ 2
P1 ‘Assistent professioneel gebruik’ 3
P2 ‘Professioneel gebruik’ 4
P3 ‘Distributie & voorlichting producten voor professioneel gebruik’ 6
Ps ‘Specifiek professioneel gebruik’ 2