FAQ Starterstraject (type A, type B, stage, installatieproef) | AgroCampus
Menu

FAQ Starterstraject (type A, type B, stage, installatieproef)

De meest gestelde vragen i.v.m. het volledige starterstraject.

Heb ik recht op Vlaams Opleidingsverlof?

Ja, voor de starterscursus type A, type B en stage kan je Vlaams Opleidingsverlof aanvragen. Werknemers uit de priv├ęsector hebben recht op een bezoldigde afwezigheid bij het volgen van deze cursussen. 

Heb ik recht op vrijstelling?

Vrijstelling voor starterscurus type A kan je enkel bekomen wanneer je in het bezit bent van een diploma die door departement Landbouw & Visserij gelijk wordt gesteld aan de opleiding.

Vrijstelling voor starterscursus type B kan je bekomen met een getuigschrift of diploma van land- en tuinbouwgericht onderwijs, 5 jaar secundair onderwijs. Elke vrijstelling moet aangevraagd en goedgekeurd worden bij de overheid, dit kan via AgroCampus.

Vrijstelling voor stage kan je bekomen op 2 manieren:
- Op basis van getuigschrif of diploma land- en tuinbouwgericht onderwijs
- Op basis van minstens 5 jaar ervaring onder het statuut van meewerkende echtgenoot, zelfstandige bedrijfsleider, zaakvoerder of zelfstandige helper. Het statuut wordt aangetoond met een verklaring van de sociale kas waarbij hij/zij is aangesloten.
Elke vrijstelling moet aangevraagd en goedgekeurd worden bij de overheid, dit kan via AgroCampus
OPGELET: vrijstelling is NIET gelijk aan vrijstelling van een deel van de installatieproef

Kan ik voor mijn 18e aan de cursus starten?

Ja, je kan voor dat je 18 jaar oud bent met de cursus starten. Je kan pas stage lopen en de installatieproef afleggen wanneer je effectief 18 bent, of in het bezit bent van het van je secundair diploma. Wie de cursus aanvangt voor zijn 18e en zonder diploma secundair onderwijs telt echter niet mee in kritieke minimum aantal deelnemers die nodig zijn om een cursus te mogen laten lopen.

Heb ik recht op vrijstelling voor (een deel van) de starterscursus?

Misschien. Je kan recht hebben op vrijstelling van een onderdeel van de starterscursus.

Heb je in de eerste & tweede graad middelbaar onderwijs een land- of tuinbouwirchting gevolgd , dan kan je vrijstelling aanvragen voor de stage.

Heb je minstens 5 jaar middelbaar onderwijs gevolgd in een land- of tuinbouwirchting, dan kan je vrijstelling aanvragen voor de type B cursus en de stage.

Ben je minstens 5 jaar werkzaam in een land- of tuinbouwbedrijf onder een van volgende statuten, dan kan je vrijstelling voor je stage aanvragen:
- meewerkende echtgenoot
- zelfstandig bedrijfsleider
- zaakvoerder
- zelfstandig helper

 

Heb ik recht op Vlaams Opleidingsverlof?

Ja, voor de starterscursus type A, type B en stage kan je opleidingsverlof aanvragen. Werknemers uit de priv├ęsector hebben recht op een bezoldigde afwezigheid bij het volgen van deze cursussen. Wil je gebruikmaken van het VOV geef dit dan mee tijdens of vlak na je inschrijving en wij bezorgen jou alle documenten die nodig zijn.