Menu

Een fyto-nascholing organiseren

Een fyto-nascholing organiseren

Het programma voor jouw fyto-nascholing moet één maand op voorhand goedgekeurd worden door de FOD volksgezondheid. Stuur het in aan AgroCampus en wij doen het nodige.

Een fytonascholing moet minstens 3u duren, waarvan minstens 2u gegeven door een lesgever met een licentie P3. (Tenzij voor specifieke opleidingen zoals EHBV)

Het belangrijkste de dag zelf bij een fytonascholing (buiten de subsidieaanvraag uiteraard) is dat alle deelnemers zich registreren. Je kan hiervoor de hulp inroepen van een registrator. Als er geen registrator beschikbaar is voor jouw regio, lees je hieronder wat te doen. Klik hier voor de lijst van registrators.

De taak van de organisator

 • De organisator zorgt voor een pc met kaartlezer
 • De organisator zorgt voor de registratie van de aanwezigheden. Het is een goed idee om op voorhand de deelnemers te herinneren dat er een elektronische aanwezigheidsregistratie zal gebeuren en dat ze dus zeker hun e-ID moeten meebrengen naar de vorming.
 • Het registreren doe je door middel van het NCBL E-ID programma en een E-ID-kaartlezer.
 • Je kan het programma hier downloaden en vindt er meteen ook de installatie-instructies.

De taak van de lesgever 

 • De lesgever ontvangt van AgroCampus een formulier A7 met alle gegevens van de vorming inclusief het opleidingsnummer. Na de vorming stuurt deze het formulier A7 (Verzoek om uitbetaling) terug aan AgroCampus, liefst per mail.
 • Het is de taak van de lesgever om het bestand met de geregistreerde aanwezigheden door te sturen aan het NCBL vzw, tenzij er een registrator aanwezig is.

De taak van de registrator

 • De organisator kan ervoor kiezen om beroep te doen op een registrator. De organisator neemt dan zelf contact op met iemand uit deze lijst en meldt deze afspraak aan AgroCampus. AgroCampus bevestigt deze opdracht aan de registrator.
 • De registrator zorgt dan voor een pc en kaartlezer, doet de registratie van de aanwezige deelnemers (van een half uur voor de start tot een half uur na de start) en bezorgt het registratiebestand aan AgroCampus.

Wat als iemand geen e-ID (bij) heeft of de e-ID niet gelezen kan worden?

 • Als een deelnemer (tijdelijk) geen e-ID heeft, maar een vervangend document (bijvoorbeeld wegens verlies of diefstal), moet de lesgever de naam, voornaam en rijksregisternummer noteren op de keerzijde van zijn/haar formulier A7.
 • Als er deelnemers zijn waarvan de e-id niet gelezen kan worden, is het de lesgever die de nodige gegevens op de keerzijde van het formulier A7 noteert (naam, voornaam, rijksregisternummer)
 • Het is dus steeds de lesgever die verklaart dat de betrokken deelnemers effectief aanwezig zijn in de vorming.Dit is de enige geldige manier om deze uitzonderingen door te geven.

Wat als iemand twee fytolicenties heeft (P2 en P3)?

Deelnemers met twee fytolicenties, bijvoorbeeld een P2 en een P3, geven bij de registratie het nummer door op welke licentie de nascholing geregistreerd moet worden. De lesgever noteert de naam en nummer op de achterkant van het formulier A7.

Wat met buitenlandse deelnemers?

Van een buitenlandse deelnemer noteert de lesgever de volgende gegevens op het formulier A7 :

 • de volledige naam
 • de volledige adresgegevens incl. het land
 • de geboortedatum en -plaats
 • het nummer van de fytolicentie

Het NCBL E-ID-programma

Om de aanwezigheden te kunnen registreren heb je 3 dingen nodig:

 1. Een computer met kaartlezer
 2. De E-ID software van de overheid. Je vindt deze software en de instructie hier https://eid.belgium.be/nl
 3. Het registratieprogramma van AgroCampus.
  Je vindt het installatiebestand voor Windows-computers (Voor mac is er spijtig genoeg geen versie beschikbaar.) hier.
  Je moet eerst het bestandje ontkoppelen op je pc, daarna de bestanden uitpakken en dan setup uitvoeren.

  http://varia.boerenbond.be/tools/ncbl/E-ID-lokaleinstallatie.zip  

  Mocht deze versie niet werken op jouw pc, probeer dan deze 32-bit versie:  

  http://varia.boerenbond.be/tools/ncbl/E-ID-x86-lokaleinstallatie.zip

Hoe je het programma gebruikt

lees je in HOE Aanwezigheden registreren in het kader van fyto (versie 17 oktober 2017).pdf